LET OP, lees dit eerst! Het gaat om jouw veiligheid.

Als hulpvrager kan je je kwetsbaar voelen. Je staat immers op het punt een hulpverlener dingen toe te vertrouwen die je normaal gesproken niet snel of misschien zelfs nooit deelt. Je laat je kwetsbaarheid zien, wat misschien zelfs kan voelen alsof je een ´prooi´ wordt.

Dan is het belangrijk dat je je niet alleen veilig voelt, maar ook veilig bent. Het uitkiezen van een hulpverlener dient dan ook zeer zorgvuldig te gebeuren. Om je daarbij te helpen hebben wij onderstaande keuzehulp opgesteld. We hebben daarbij rekening gehouden met de extra kwetsbaarheid die (onbewust) aanwezig kan zijn bij personen die opgroeiden binnen een geloofsgemeenschap.

Keuzehulp hulpverleners

  • Is de hulpverlener aangesloten bij een beroepsvereniging en is er een klachtenregeling? Dit garandeert op zich niks, maar het kan wel een indicatie zijn dat iemand zijn/haar beroepshouding serieus neemt en vooral ook: dat iemand jóu serieus neemt. Wanneer er geen beroepsvereniging of klachtenregeling is, wil dit niet zeggen dat iemand jou dus níet serieus zal nemen, maar wanneer je van jezelf weet dat je kwetsbaar (slecht begrensd en/of makkelijk beïnvloedbaar) bent, kan het goed zijn jezelf deze extra bescherming te gunnen.

 

  • Voel je je prettig bij de sfeer en het woordgebruik op de website van de hulpverlener? Kijk ook gerust naar wat deze persoon eventueel nog meer aanbiedt behalve datgene waarnaar jij op zoek bent. Gebruik de naam van de persoon die je overweegt te kiezen als zoekopdracht om te kijken hoe/waar je deze persoon nog meer tegenkomt op internet. (Zet de volledige naam tussen aanhalingstekens, voor een beter zoekresultaat.) Zie je iets dat op jou onplezierig of zelfs onveilig overkomt, ook zonder precies te weten wat dit is, neem dit dan serieus.

 

  • Kijk uit bij hulpverleners die zichzelf presenteren als ‘degene die het weet’ of ‘degene die jou verlost’. Kijk uit voor claims als ‘dit is het enige dat echt werkt’ of ‘als alle andere hulpverleners jou niet konden helpen, kom dan naar mij’. Kijk ook uit voor claims als ‘ik ben heldervoelend’, ‘ik ben een lichtwerker’ of ‘ik zie dingen die jij niet ziet’. Wanneer iemand zich presenteert als jouw ‘verlosser’ of als iemand die een betere/hogere/wijzere manier van leven heeft ontdekt (en jou daartoe wil ‘bekeren’ of van daaruit wil ‘leiden’), wees dan extra op je hoede. Vooral wanneer je (onbewust) geleerd hebt dat het goed (of zelfs van levensbelang) is om gehoorzaam te zijn aan ‘degenen die het weten’, kan je gevoelig zijn voor personen die (in jouw beleving) een zekere mate van overheersing of stelligheid hebben in hun manier van spreken en/of doen. Hulpverleners die vol zijn van zichzelf en/of van hun eigen aanbod, missen soms het vermogen om ruimte te maken voor jóu en jóuw behoeften.

 

  • Wees ook op je hoede wanneer er ‘sterke verhalen’ worden verteld. “Een cliënt van mij was volledig arbeidsongeschikt en na 3 sessies met mij kan ze alles weer!” Elke variant op ‘eerst was het donker en toen werd het licht’ kan een vorm van (onbewuste) manipulatie in zich dragen. Als je het gevoel krijgt/gegeven wordt dat je bij deze hulpverlener zult transformeren naar een ander/beter mens en dat je faalt wanneer dit niet lukt, dan zit je niet bij de juiste hulpverlener.

 

  •  Is de hulpverlener benaderbaar/toegankelijk? Krijg je het (veilige) gevoel dat deze persoon eventuele kritiek serieus zal nemen en in staat is om jóu te zien/horen in plaats van (vooral) het eigen gekwetste ego?

 

  • Vraag de hulpverlener gerust vooraf naar de levensbeschouwelijke visie en hoe deze persoon denkt over mensen met een ándere levensbeschouwelijke visie. Past het antwoord bij wat jij nodig hebt en waar jij je prettig en veilig bij voelt?

 

  • Mensen met een religieuze achtergrond kunnen sterke gevoelens ervaren bij ‘New Age -achtige’ praktijken. Sommigen leerden dat dit ‘occult’ is. Misschien voel je je onrustig bij dergelijke methoden of misschien ervaar je het juist als bevrijdend om hier gebruik van te maken. Ken jezelf. Wees je in elk geval goed bewust van het feit dat je door je achtergrond mogelijk extra gevoelig bent geworden voor suggestie. Je leerde geloven in wat je niet bewezen zag. Kijk uit dat je niet (opnieuw) in een situatie verzeild raakt waarin iemand claimt iets te weten over jouw innerlijke staat van zijn en wat hiermee zou (kunnen) gebeuren (tijdens een behandeling), zonder dat je daar zelf iets van merkt (anders dan suggestie).

 

  • Krijg je de indruk dat de hulpverlener in staat is om ruimte te maken voor jou, jouw verhaal en jouw behoeften of krijg je meer het gevoel dat deze persoon vooral bezig zal zijn/is om jou te vertellen hoe hij/zij het heeft aangepakt en wat volgens hem/haar de beste manier is?

 

  • Bij veel hulpverleners geldt dat je vrijblijvend en (niet in alle gevallen) gratis kunt kennismaken. Maak hier gebruik van en voel je te allen tijde vrij om aan te geven dat je geen klik ervaart. Het gaat om jóu en niet om de hulpverlener. Je mág iemands tijd en aandacht hebben ontvangen, zonder dat je daar iets tegenover stelt. Dat is het risico dat de hulpverlener zelf neemt en ook zelf draagt.

 
Hoewel de hulpverleners die op deze site vermeld staan stuk voor stuk op een bepaald moment zorgvuldig gescreend zijn, kan je er niet blind vanuit gaan dat iemand dus veilig zal zijn. Mensen, ook hulpverleners (en hun websites!), zijn voortdurend in ontwikkeling.

Zie je iets dat jou echt niet oké lijkt, dan help je anderen door dit te melden via het contactformulier. Jouw bericht komt binnen bij Inge Bosscha. Wil je dit liever niet, benader dan gerust – via de contactgegevens op de betreffende site – een andere hulpverlener uit de lijst. Hoewel wij, als hulpverleners, regelmatig contact hebben en elkaar graag mogen, zullen we elkaar beslist wijzen op een houding of gedrag dat niet veilig is/overkomt en we zullen ook niet schromen om iemand van de lijst te verwijderen. Het gaat tenslotte om jóuw veiligheid!