Je hebt hier misschien dingen gelezen die je geraakt hebben. Misschien ervaar je de informatie op deze site als verwarrend of zelfs ontwrichtend. Mogelijk heb je veel vragen en voel je behoefte om hier met anderen over te praten. Dat is juist goed! Op deze manier maak je ruimte voor jóuw beleving en jóuw verhaal.

Hoewel het kan voelen alsof je daarmee in strijd komt met eerdere inzichten van jezelf en inzichten van anderen, heb je – net als iedereen – het recht om ruimte te maken voor álle facetten van jouw verhaal. Je kunt dit ‘gewoon’ naast de verhalen en belevingen van anderen zetten.
Je valt niemand af en doet niets verkeerd
wanneer je het niet met iemand eens bent.
We zijn nou eenmaal verschillend, dus ook in hoe we dingen beleven of ervaren. Dat mag. Het is belangrijk, zeker wanneer je het gevoel hebt dat dit moeilijk is, dat je ruimte maakt voor jouw verhaal. Daarmee help je jezelf om je eigen ervaringen en beleving steeds meer serieus te nemen.
Hoe je dat kunt doen?
1. Vertel je verhaal aan jezelf
Probeer oprechte aandacht te hebben voor hoe jij je écht voelt bij wat jou momenteel bezighoudt. Neem jezelf daarbij volkomen serieus en probeer niks gek te vinden of af te wijzen.
Vergeet het idee dat je je ´goed´ zou moeten voelen
en probeer goed te voelen.
Wanneer je nooit geleerd hebt om je eigen gevoelens serieus te nemen en je moeite hebt om überhaupt te weten wat je voelt, realiseer je dan dat je op dit vlak misschien een achterstand hebt. Om nieuwe vaardigheden te leren is nieuwe informatie nodig. Je kunt deze bijvoorbeeld krijgen door het lezen van boeken of door het geven van een zoekopdracht als ‘naar je gevoel leren luisteren’. Je hoeft je niet te schamen voor het niet hebben verworven van vaardigheden die je nooit werden aangereikt.
Het is belangrijk dat je je realiseert dat het aanleren van nieuwe vaardigheden een ingrijpend en langdurig proces kan zijn. Niet alleen heb je te maken met het leerproces zelf, maar ook kan je terechtkomen in een rouwproces, omdat er nú pas ruimte komt voor dit stuk van jou(w gevoelens en behoeften).

Wees daarom geduldig met jezelf. Probeer ook de tijd te nemen om tussendoor te ontspannen. Weet je dat je dit proces niet in je eentje hoeft door te maken? Er zijn meer mensen die momenteel worstelen met het aanleren van dezelfde vaardigheden als jij. De volgende twee punten kunnen je helpen deze mensen te ontmoeten.
2. Vertel je verhaal aan anderen
Het kan bijzonder helpend zijn om je verhaal hardop uit te spreken tegen iemand die je vertrouwt.
Als je het moeilijk vindt om met anderen te spreken of als je bang bent voor eventuele gevolgen, is het misschien een idee om dit (eerst) eens online te doen, desnoods onder een schuilnaam. (Maak een emailaccount aan met dezelfde schuilnaam en meld je met dit account aan bij bijvoorbeeld een forum of een Facebookgroep.) Zo kan je oefenen met het vertellen van je verhaal en het delen van je echte gevoelens.

Het is ook mogelijk om telefonisch anoniem je verhaal te doen. Bijvoorbeeld bij een organisatie als De luisterlijn. Deze is dag en nacht bereikbaar. Kijk op hun website voor het landelijke en lokale telefoonnummers. >KLIK<
3. Word lid van de steungroep
Ben jij iemand die bezig is (geweest) om aangeleerde religieuze overtuigingen in meer of mindere mate los te laten? Zou je daarover in gesprek willen met mensen die ongeveer hetzelfde meemaken of mee hebben gemaakt? Dan is de privé (= alleen zichtbaar voor leden) steungroep op Facebook misschien iets voor jou. De groep is steunend voor zowel gelovigen als niet meer gelovigen. Ook worden binnen deze groep regelmatig ontmoetingen georganiseerd en vriendschappen gesloten.
Wil je lid worden? Stuur een berichtje via de contactpagina waarin je kort vertelt
- Wie je bent (je mag lid worden met een schuilnaam)
- In welke kerkelijke groepering je bent opgegroeid
- Hoe je daar nu tegenaan kijkt
- Bij welke groepering je – indien van toepassing -momenteel lid bent
- Waarom je lid wilt worden van de steungroep.
Je gegevens worden vertrouwelijk behandeld. Je ontvangt zo snel mogelijk bericht met informatie over hoe je lid wordt.
Extra steun nodig?
Dat kan! Er zijn ervaringsdeskundige hulpverleners die zelf hebben ervaren wat de impact kan zijn van een religieuze opvoeding en die getraind zijn om anderen te begeleiden. Je vindt hen in dit overzicht.