Voor je begint

Hoe meer verschijnselen en oorzaken je bij jezelf herkent, hoe groter de kans is dat je (onbewust) RTS hebt ontwikkeld. Voorzichtigheid is echter geboden. Alle klachten kunnen ook een andere oorzaak hebben. Deze test geeft slechts een indicatie.

Een indicatie is geen diagnose


Wanneer je meerdere verschijnselen bij jezelf herkent, betekent dit niet automatisch dat je dús getraumatiseerd bent. Lang niet iedereen met (ernstige) klachten ontwikkelt ook een trauma. Deze test geeft een indicatie of jij een religieus traumasyndroom hebt ontwikkeld.


Deze test is geschikt voor personen van 16 jaar en ouder.

Houd er rekening mee dat de test veel kan oproepen. Kies je moment zorgvuldig.

Test


Reageer op de volgende stellingen met ja of nee.

 1. Ik heb ongewenst en regelmatig last van nare gedachten of herinneringen aan wat ik meemaakte binnen het religieuze gezin en/of de religieuze groepering (van herkomst).
 2. Ik heb in de afgelopen week vaker dan één maal naar gedroomd over wat ik meemaakte binnen het religieuze gezin en/of de religieuze groepering.
 3. Ik heb mij in de afgelopen week vaker dan één maal gedragen of gevoeld alsof ik op dat moment te maken had met wat ik meemaakte binnen het religieuze gezin en/of de religieuze groepering.
 4. Ik raak van streek als ik denk aan wat ik meemaakte en/of wat mij geleerd is binnen het religieuze gezin en/of de religieuze groepering.
 5. Ik ervaar lichamelijke reacties (zoals snelle hartslag, knoop in de maag, brok in de keel, zweten, duizeligheid) wanneer ik word herinnerd aan wat ik meemaakte en/of wat mij geleerd is binnen het religieuze gezin en/of de religieuze groepering. Dit kan ook een constant aanwezig gevoel zijn.
 6. De afgelopen week kon ik vaker dan één maal moeilijk in slaap komen en/of werd ik te vroeg wakker.
 7. De afgelopen week was ik vaker dan één maal geïrriteerd of had een woedeaanval.
 8. Ik heb moeite om me te concentreren.
 9. Ik heb een verhoogd bewustzijn voor mogelijke dreiging of bedreigende situaties voor mezelf en anderen.
 10. Ik ben gespannen en schrik van iets onverwachts.
 11. Ik probeer situaties, personen, geluiden, beelden en geuren te vermijden die me doen denken aan wat ik meemaakte of aangeleerd kreeg binnen het religieuze gezin en/of de religieuze groepering.
 12. Ik zorg vrijwel de hele tijd voor afleiding van mijn gedachten en gevoelens, door het hebben van een volle agenda (werk, sport, seks, gamen, films en series kijken, social media, winkelen) en/of door mezelf te verdoven met alcohol, drugs en/of medicatie.
 13. Ik voel me totaal verloren, eenzaam en verlaten (desolaat gevoel) door het religieuze gezin en/of de religieuze groepering en/of door God.
 14. Ik heb vrijwel de hele tijd het gevoel dat ik straf verdien en/of dat er veroordeling dreigt.
 15. Ik heb snel (voortdurend) last van mijn geweten.
 16. Ik raak (van binnen) in paniek als ik een keuze moet maken.
 17. Ik heb moeite met het vormen en uiten van mijn mening.
 18. Ik ben zwart-wit in mijn denken en merk dat ik een grote behoefte heb aan duidelijkheid.
 19. Ik durf niet te vertrouwen op mijn eigen inzichten en zoek bij anderen naar bevestiging.
 20. Ik houd meer rekening met de gevoelens en behoeften van de ander, dan met die van mezelf.

Uitslag

Tel het aantal keren dat je ‘ja’ hebt gekozen bij elkaar op. Voor elke ‘ja’ krijg je één punt.

De uitslag van de RTS test vind je hier: >KLIK<

Deze test is gebaseerd op veelgebruikte PTSS testen, aangepast en aangevuld in samenwerking met RTS-deskundige therapeuten.